Spåkonesvindel

Tips en venn

Mottakers e-post:
Din e-post:

Spåkonesvindel

16.03.2009

Du får tilsendt svært personlige brev i posten fra en person som hevder å være sannsynt og ønsker å hjelpe deg i livet.

"Spåkoner" som Marie France og Maria Duval lover deg gull og grønne skoger, bare du sender inn en kupong. Andre "kjenninger" av Forbrukerombudet de siste årene har vært Marcos von Ring og IFA ved Berthold von Graatz.

Ikke tro på lovnadene som gis i slike brev, selv om de er gitt i en svært personlig form. Som mottaker kan man lett få inntrykk av at "spåkona" henvender seg direkte til deg og at hun kjenner detaljer i livet ditt. I realiteten dreier det seg om masseproduserte brev med et eneste formål: Å lure privatpersoner til å betale penger.

Verdensomspennende svindel
Svindelkonseptet er kjent verden over. Tidligere undersøkelser fra Forbrukerombudet har vist at det er personer i utlandet som står bak de masseproduserte brevene.

Forbrukere som svarer på brevene opplever at de etter en tid får tilsendt betalingskrav for "lykkeamuletter" og andre tjenester de ikke har bedt om. Mange opplever også å få tilsendt betalingskrav med trussel om inkassoinndriving dersom man ikke betaler. 

Forbrukerombudet har lenge vært klar over dette problemet: Åtvarar på nytt mot spåkonesvindel

Ikke la deg lure!
Vårt klare råd er å ikke svare på brev fra svindlerne. Ikke gi fra deg personlig informasjon. Har svindlerne først fått tak i adressen din, er det erfaringsmessig vanskelig å hindre dem i å sende deg brev med jevne mellomrom. 

Får du brev med betalingskrav bør du protestere skriftlig på kravene, og la være å betale dem. Det skal være nok å protestere skriftlig en gang.

Eksempel:
IFA ("Institutt og forskningsanstalt") - brev
IFA - purring


Marie France - brev
Marie France - "trussel"
Marie France - faktura

Forbrukerombudet, Sandakerveien 138, 0484 Oslo | Tlf 23 400 600 | Faks 23 400 601 | Nettredaktør: Trine Aaen